TÜTÜN ÇEŞİTLERİ

Ürüntaş Tarım Ürünleri ve Ticaret Sanayi A.Ş.

Uruntas Tutun6

Virginia,

İsmini ABD’de ilk yetiştirildiği eyaletten alır. Kurutma işlemi sırasında aldığı sarımsı turuncu renk dolayısıyla “parlak tütün” olarak da bilinir. ABD’de Georgia, Florida, Kuzey ve Güney Carolina’da; ayrıca, özellikle Güney Brezilya ve Zimbabwe gibi az yağış düşen tropik bölgelerde iyi yetişir.






Burley,

Daha yeşil bir renge sahiptir. Virginia’ya göre daha balçıklı topraklarda yetişir ve daha çok gübre gerektirir. En iyi Burley ekimi yapılan yerler ABD’de Maryland ve Kentucky; ayrıca Orta Amerika, Malawi, Uganda ve Endonezya’dır. Havayla kurutulduktan sonra, kahverengine döner ve neredeyse hiç şeker içermez.  Bu özelliği ona puroya benzer bir tat verir. Virginia ve Şark tütünüyle birlikte bir Amerikan Harmanı oluşturur.  Genellikle havayla kurutulan tütün, melas ya da meyankökü gibi şekerlerle işlenir; bu harmana ayrıca başka aromalar da eklenebilir.






Şark Tütünü,

Tüm tütün türleri arasında yaprağı en küçük ve en sert olanıdır.  Yazın en sıcak olduğu dönemlerde Balkanlarda, Türkiye’de ve Ortadoğu’da yetişir. Bu koşullar ve yüksek ekim yoğunluğu, güneşte kurutma yöntemiyle birleşince aromatik bir lezzete sahip geleneksel Türk sigarasını meydana getirir. Şark tütünü harmanında, yüzde 100’e varan oranda güneşte kurutulmuş tütünler kullanılabilir.

Bir sigaranın karakterini belirleyen birçok faktör vardır.  Bunlar; bitki türü, bu bitkinin nasıl hasat edildiği, toprak türü, iklim ve hava koşulları gibi etkenlerdir.  Bütün bunlar, tütünün lezzetini ve aromasını etkileyebilir.






Harmanlardaki Yaprak Cinsleri

Bir tütün bitkisi çeşitli yaprak cinsleri üretebilir. Örneğin, bitkinin üst bölümündeki yapraklar, aşağıdaki yapraklara göre daha çok güneş ışığına maruz kalır.

Yaprak cinsleri, genelde yaprağın bitki üzerindeki konumuna, kalınlığına, aromasına, damarlılığına, rengine (limon, turuncu ve maun en sık görülen renklerdir), bitkinin yaşına ve kalitesine göre belirlenir.  Farklı cinslerin kalitesi, yaprağın sigara üretim sürecindeki dayanıklılığının yanı sıra, sert içimden yumuşak zengin bir aromaya kadar farklı lezzetler yaratan duyusal özellikleri tarafından da belirlenir.

Tütün üreticiden satın alınır ve yapraklar gövde, damar ve aya gibi parçalarına ayrılmak üzere işleme gönderilir. Cinslerine göre sınıflandırılır ve nihai ürünün lezzet farklılıklarını yaratmak için her bir cins olgunlaşmak üzere üç aydan iki yıla kadar depoya kaldırılır.
Çoğu tüketici ürününde olduğu gibi, markalar arasındaki önemli farklar, kullandıkları formülden, yani farklı tütün cinslerinin değişik lezzetler yaratmak üzere harmanlanması yönteminden kaynaklanır. Geniş yetişkin tüketici yelpazesinin beklentilerine hitap eden çeşitli harman formülleri kullanılır.